Järjestö


HUOMIO

Tämä sivu kertoi rikollisjärjestöstä, jonka hajoamisesta kerrottiin osassa 2.29. Tämän hajoamisen myötä ja väärinkäsitysten välttämiseksi myös tämä välilehti poistettiin yläpalkista. Halusin kuitenkin pitää tekstin edelleen luettavissa, mutta korostan, että tekstissä mainittavalla järjestöllä ei ole enää mitään tekemistä tarinan kanssa.

***

Tällä sivulla esitellään tarkemmin Vincent de Lucan perustama rikollisjärjestö, jonka toimintaa tarinassa on seurattu. Järjestöllä ei ole minkäänlaista omaa nimeä, satunnaisesti sitä saatetaan kutsua perustajansa mukaan de Lucan järjestöksi, mutta pääasiassa sen nimi on yksinkertaisesti ”järjestö”. Mahdollisiin muihin järjestöihin tarinassa viitataan lähinnä johtajan sukunimellä, esimerkiksi ”Coruccit” tai ”Coruccien järjestö”. Puhuttaessa pelkästä järjestöstä yleensä viitataan nimenomaan de Lucan järjestöön.

Järjestön rakenne on yksinkertainen ja pohjautuu pitkälti edesmenneen Matthew Johnsonin järjestön toimintaan. Se koostuu neljästä erikseen arvotetusta työryhmästä, joilla on toisistaan erilleen rajattu työnkuva, mutta jotka saattavat poikkeuksien myötä työskennellä myös ristiin keskenään. Poikkeuksia on kuitenkin hyvin vähän, pääasiassa järjestö pyritään pitämään mahdollisimman selkeänä ja organisoituna.

TYÖRYHMÄT JA ARVOJÄRJESTYS 

Työryhmien jako ja arvotus rakentuu neljästä portaasta. Alimpana arvojärjestyksessä ovat juoksupojat. Seuraavina tulevat rivijäsenet, seuraavana taas täysivaltaiset jäsenet. Huipulla on järjestön johtaja, pomo, joka toimii lähes aina yksin – ainoa poikkeus oli tarinassa kuvattu tilanne, jossa Rafael Collins päätti jakaa johtajuutensa Victor de Lucan kanssa.

Arvojärjestyksen porrastuksesta eivät ilmene ne pienet arvoerot, jotka jokaisessa työryhmässä (luonnollisesti pomoa lukuunottamatta) vallitsevat. Juoksupojilla on oma, keskinäinen johtajansa, samoin rivijäsenillä, täysivaltaisistakin jäsenistä joku on aina pomon oikea käsi (vrt. Vincent-Rafael –asetelma). Siihen, miten nämä ”pikkupomot” eroavat työryhmänsä muista jäsenistä, paneudutaan myöhemmin.

Fyysinen arvojärjestys toki erottelee työryhmät toisistaan, mutta sen lisäksi on olemassa nk. henkinen nokkimisjärjestys. Se noudattaa pitkälti fyysistä asetelmaa, mutta tuo lisäväriä työryhmien sisäiseen kommunikaatioon. Esimerkiksi täysivaltaisista jäsenistä pomon oikea käsi ja täysivaltaisten jäsenten johtaja ei suinkaan ole ainoa ylempi toimija, vaan muutkin täysivaltaiset jäsenet ovat jossain määrin erilleen arvotettuja – aivan kuten missä tahansa oikean elämän työryhmässä. Yleensä vanhimmat ja kokeneimmat ovat niitä, joilla on henkinen ylivalta komennella nuorempiaan ja kokemattomampiaan, vaikka fyysisesti he ovatkin arvojärjestyksessä samalla tasolla muiden kanssa.

Esimerkki tämänhetkisestä tilanteesta (tätä kirjoittaessani olemme osassa 2.14): Victor toimii järjestön johdossa. Hänen alapuolellaan täysivaltaisina jäseninä toimivat Stevenson, Andrews ja Jeremy, joista Stevenson toimii täysivaltaisten jäsenten johtajana. Henkisessä nokkimisjärjestyksessä Jeremy on Andrewsin alapuolella. (Jeremyn ja Stevensonin suhde on sukulaisuussuhteen myötä hivenen mutkikas, eikä selkeää linjaa nokkimisjärjestykseen voida heidän osaltaan vetää, joten siihen en paneudu enempää.) Vaikka Victor johtaakin järjestöä fyysisesti, hän ei nuorimpana ja kokemattomimpana ole kuitenkaan henkisesti aivan selkeästi muiden yläpuolella, vaan arvojärjestys on tasaantunut Victorin johtajuuden myötä ja selkeä, nyrkkiä pöytään lyövä johtohahmo puuttuu.

TYÖRYHMIEN TEHTÄVÄT 
Juoksupojat

Juoksupojat ovat yleensä nuoria, iältään joskus jopa pari vuotta täysi-ikäisyyden alle jääviä miehiä, jotka eivät saa kantaa mukanaan asetta. Juoksupojat tekevät ne hommat, joiden epäonnistumisesta ei olisi järjestölle juurikaan vaaraa. Miehet toimittavat rahaa pankkiin ja sieltä ulos, hakevat vähäpätöisiä tarvikkeita järjestölle kenkälankista tulitikkuihin saamatta koskaan tietää, mihin niitä tarvitaan, tankkaavat autoja ja sen sellaista. Rikollisinta, mitä juoksupojat pääsevät tekemään, on väärennettyjen papereiden toimittaminen määrättyyn paikkaan – silloinkin he saavat käsiinsä vain viralliset versiot, jotka ovat jo täysin valmiita ja joiden näyttäminen ulkopuolisille ei olisi enää millään lailla vaaraksi.

Silloin, kun harkitaan luotetun juoksupojan ylentämistä, häntä yleensä testataan antamalla hänelle astetta vaikeampi tehtävä, jota rivijäsen tai täysivaltainen jäsen valvoo. Juoksupoikien palkka on luonnollisesti matalin mahdollinen järjestöläisen palkka, mutta sen suuruus vaihtelee kuukausittaisten tehtävien määrästä ja vaikeustasosta riippuen.

Juoksupojista suurin osa ei ole edes koskaan nähnyt, kenelle itse asiassa työskentelee, sillä he eivät koskaan raportoi pomolle tai edes täysivaltaisille jäsenille. Juoksupojillakin on oma johtajansa, joka kokoaa raportit alaisiltaan ja toimittaa ne tehtävään erikseen nimetylle rivijäsenelle.

Juoksupojilla ei myöskään ole mitään asiaa päämajaan, suurimmalla osalla ei ole edes tietoa sen sijainnista. He eivät edes välttämättä aina tiedä tekevänsä työtä rikollisten kanssa, sillä juoksupojille kerrotaan järjestön toiminnasta vain välttämätön, ja mikäli tehtävä ei sitä vaadi, heitä ei edes käsketä varomaan viranomaisia toimittaessaan tavaraa.

Rivijäsenet

Rivijäsenet ovat hieman juoksupoikia vanhempia; perinteisesti he ovat nuorimmillaan parikymppisiä, vähintään kuitenkin täysi-ikäisiä. Rivijäsenillä on pistooli järjestön puolesta, järjestö myös hankkii siihen ammukset. Mahdolliset lisäaseet rivijäsenten on hankittava itse.

Rivijäsenet hoitavat suurimman osan järjestön "pikkukeikoista". Järjestöllä on laaja salakuljetusverkosto, joka on käytännössä vain ja ainoastaan rivijäsenten hoidossa. Rivijäsenet kuljettavat tavaraa osavaltioiden ja maiden välillä ja matkustavat paljon. He myös hoitavat laittomien papereitten kuljetuksen (ks. osa, jossa Victor toimi rivijäsenten "kirjekyyhkynä" ja kuljetti papereita) ja muut, vaarallisemmat kuljetusoperaatiot, joita juoksupojat eivät voi tehdä. He turvaavat toisinaan juoksupoikien suurempia operaatioita, mikäli heitä sellaisiin komennetaan, ja toimivat myös täysivaltaisten jäsenten henkivartijoina tarvittaessa. Rivijäsenet väärentävät papereita ja tilaavat aseita ja ammuksia. He myös ovat niitä, jotka tavallinen kaduntallaaja todennäköisimmin saa tavata, mikäli mielii saada apua lain tuolta puolen esimerkiksi uuden henkilöllisyyden hankkimisessa.

Rivijäsenillä on päämajan avain, mutta he kokoustavat erillään kellarissa. Myös rivijäsenillä on johtajansa (tätä kirjoittaessa Mike Griffiths), joka kokoaa raportit rivijäseniltä ja toimittaa ne eteenpäin tehtävään nimetylle täysivaltaiselle jäsenelle. Rivijäsenet saavat järjestön kolmanneksi suurinta palkkaa.

Rivijäsenille ei kerrota aivan kaikkea järjestön toiminnasta, mutta he sentään tietävät olevansa rikollisia.

Täysivaltaiset jäsenet

Täysivaltaiset jäsenet ovat lähimpänä pomoa. He ovat yleensä järjestön vanhimpia ja kokeneimpia, sillä usein tie täysivaltaiseksi jäseneksi on käynyt juoksupojan ja rivijäsenen virkojen kautta, mutta poikkeuksiakin on (esimerkiksi Jeremy Stevenson). Täysivaltaisilla jäsenillä saa olla aseita ja muita tarvikkeita niin paljon, kuin he ikinä niitä kokevat tarvitsevansa, ja ne kaikki hoidetaan heille järjestön puolesta.

Täysivaltaiset jäsenet hoitavat vaarallisimmat ja luottamuksellisimmat tehtävät. Heillä on tieto kaikesta, mitä järjestössä tapahtuu. He saavat hoitaa kiristystehtävät (toisinaan rivijäsenten kanssa), osakekaupat, virkamiesten lahjonnan, vaarallisemman luokan ryöstöt, toimet yhteistyökumppaneitten kanssa - kaiken sellaisen työn, joka olisi liian mutkikasta, vaarallista tai salaista juoksupoikien tai rivijäsenten hoidettavaksi. Täysivaltaiset jäsenet toimivat pomon neuvonantajina ja apukäsinä päätöksenteossa, he myös suojelevat johtajansa henkeä sitä vaativissa tilanteissa.

Täysivaltaiset jäsenet raportoivat kukin erikseen johtajalle kokouksissa, joissa johtaja on aina läsnä. He saavat järjestön toisiksi suurinta palkkaa.

Johtaja

Johtaja on sitä, miltä se kuulostaakin; koko järjestön toiminnan avain ja organisoija, joka pitää järjestön koossa. Täysivaltaiset jäsenet pääsevät toisinaan paikkaamaan johtajaa, mutta viime kädessä kaikesta päättää yksi ja ainoa tehtävään nimetty henkilö. Johtaja hoitaa tehtävänsä täysivaltaisten jäsenten kanssa ja järjestää niille suotuisat olosuhteet sekä ohjeistaa järjestöläiset toimiin. Johtaja saa luonnollisesti järjestön suurinta palkkaa, mutta ero täysivaltaisiin jäseniin on marginaalinen.

TALOUS 

Mistä järjestö saa rahansa? Järjestön talous perustuu paitsi ryöstöihin, murtoihin ja muihin pienen mittakaavan pikkurikoksiin, myös osakekauppoihin, kiristykseen, salakuljetetun tavaran kauppaamiseen, suojelurahoihin erilaisilta yrityksiltä, joiden toimia järjestö on hyödyntänyt sekä väärennettyjen asiakirjojen tekaisuun. Toisinaan on huonompia hetkiä, jolloin ryöstösaaliit jäävät pieniksi, asiakkaita ei ole ja osakeyhtiöillä menee huonosti, mutta tällöinkin tiettyjen yritysten (kuten eräässä osassa mainitun vedonlyöntifirman, jolle järjestö oli järjestänyt uhkapeliluvat) on maksettava suojelurahat – tai itkettävä ja maksettava. Yleensä pieni kurmoottaminen auttaa, suojelurahat löytävät omistajansa ja järjestö saattaa jatkaa toimintaansa.

Järjestön palkkaus toimii siten, että järjestön joka kuukausi saamista tuloista maksetaan kiintiöpalkka jokaiselle jäsenelle ja lopusta menee osa säästöön, osasta annetaan tietty, prosentuaalinen osuus jäsenille. Prosentuaalisen osuuden suuruus riippuu siitä, miten vaativia tai suuria tehtäviä kukin on sinä kuukautena tehnyt.

Tässä nyt nämä asiat, joita keksin kirjoittaa. Jos kysyttävää jäi tai haluat tietää lisää jostain, kommentoi tämän postauksen alle!